Fotografen
Cas Oorthuys PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 06 februari 2018 00:00

Wij waren de Gusto

In de jaren zestig zorgden de medewerkers van Werf Gusto ervoor dat de Nederlandse economie draaide. Als een van de grootste werven in Schiedam brak het bedrijf record na record met op maat gemaakte baggermaterialen, staalconstructies, hoogovens, schepen en veel meer. Hoe zag de werf eruit? Wie waren deze vernieuwers? En wat deden ze? Ga meer dan een halve eeuw terug in de tijd en bekijk de tentoonstelling Wij waren de Gusto. Foto's van Cas Oorthuys, 1959-1961 in het Stedelijk Museum Schiedam.

Cas Oorthuys, 1959/1961, Collectie Nederlands Fotomuseum

Cas Oorthuys, 1959/1961, Collectie Nederlands Fotomuseum

Opvallend is de veelzijdigheid van Oorthuys' werk. De fotograaf liep twee jaar rond op de werf en legde met zijn camera het dagelijks leven vast. Hij maakte overzichtsfoto's met mooie lijnen van zonlicht en schaduw. Tegelijkertijd portretteerde hij mensen dicht op de huid. We zien de werknemer die grote stalen platen uitdeukt, gewoon met hamer en pin, hurkend in het gras. Oorthuys fotografeerde ook op kantoor met ingenieurs en rijen tekenaars. Iedereen gebruikt potlood en papier. De computer laat nog jaren op zich wachten.

Wij waren de Gusto laat één dag uit het leven van de werf zien aan de hand van een groot aantal foto's. Dat begint 's-morgens bij de poort die dankzij de Stichting Erfgoed Werf Gusto bewaard is gebleven. Als in een tijdmachine ga je een halve eeuw terug en kun je overal rondkijken. Bij de timmerwinkel, het platenpark en het schaftlokaal waar het personeel eet, rookt en een potje kaart. Ook legt Oorthuys de tewaterlating van een schip vast. Er klinken vrolijke noten van Gusto's Muziekvereniging. Op de kade kijken het personeel en de hoogwaardigheidsbekleders in spanning toe.

De foto's van Cas Oorthuys komen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het museum beheert het complete archief van Oorthuys en opent op 15 september 2018 een groot overzicht met zijn werk. Cas Oorthuys (Leiden, 1908-1975) begon zijn carrière als links geëngageerd fotograaf en groeide uit tot een van de belangrijkste naoorlogse fotografen van Nederland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij portretfoto's voor vervalste persoonsbewijzen. Ook behoorde hij tot De Ondergedoken Camera, een groep die het leven in bezettingstijd vastlegde. Na de oorlog zag hij zijn camera niet langer als politiek wapen. Hij koos voor human interest, onderwerpen die mensen bezighouden. Dat blijkt ook uit de foto's die hij in opdracht van Werf Gusto maakte. Elke centimeter vertelt een verhaal over mensen.

We zien werknemers letterlijk de boeg van een schip plaatsten. 'Een paar centimeter naar links, en nu naar voren', zoiets moet er zijn geroepen. De foto's gaan ook over Schiedam, waar de werf zorgde voor brood op de plank bij minstens 10.000 mensen uit allerlei lagen van de bevolking. En ze laten zien hoe Nederland eruit zag tijdens de wederopbouw met ambachten die niet langer bestaan. De foto's verschenen voor het eerst in het boek De som der delen,1862-1962, dat het eeuwfeest van Werf Gusto vierde.

In de periode dat Cas Oorthuys rondliep bij Werf Gusto was het bedrijf nationaal en internationaal een begrip. Kort vóór de sluiting in 1978 sleepte het nog een internationale innovatieprijs in de wacht. Ook nu ligt bij het internationale ontwerp & ingenieursbureau GustoMSC de nadruk op innovatie. Onlangs werd het grootste offshore boorplatform ter wereld opgeleverd. Dat project staat op de schouders van het eerste booreiland van Werf Gusto uit de jaren zestig. Cas Oorthuys legde de voorbereiding ervan vast en ook dat is te zien op de tentoonstelling Wij waren de Gusto.

3 februari 2018 - 15 april 2018

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112-114
3111 HL Schiedam
010-2463666
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
www.stedelijkmuseumschiedam.nl
@SMSCHDM (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Laatst aangepast op dinsdag, 06 februari 2018 23:46
 
Martin Janssen eerste prijs Foto Regionaal! PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door RK   
vrijdag, 28 april 2017 06:50

 

Eerste prijs voor de fotoserie van Martin Janssen!

Als voorloper op de landelijke wedstrijd Foto-Nationaal organiseerde Rayon Noord Brabant-Oost van de Fotobond de fotowedstrijd Foto-Regionaal. Er werden 28 series ingediend. De serie van Martin Janssen werd de winnaar ! Het commentaar van de jury was lovend: professioneel werd de serie genoemd.

Laatst aangepast op vrijdag, 28 april 2017 08:33
 
Bestuurswisseling bij FC Optika: PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Roos Knijnenburg   
woensdag, 15 maart 2017 20:25

Tijdens de jaarvergadering 2017 heeft Mart Fransen na 37 jaar zijn functie als secretaris van de club neergelegd. Wij zijn Mart enorm dankbaar voor de goede manier waarop hij al die jaren zijn functie uitgevoerd heeft. Namens ons allemaal heeft Mart een bloemetje en een cadeaubon uitgereikt gekregen als dank voor zijn werkzaamheden. Gelukkig hebben we ook een opvolger gevonden en heeft Martin Janssen de taak van secretaris voor Fc Optika vanaf nu op zich genomen. Wij wensen Martine heel veel succes en plezier met zijn nieuwe taak!

 

Laatst aangepast op woensdag, 19 april 2017 14:42
 


joomla analytics