Projecten fotoclub Optika
Expositie Toen en Nu PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
woensdag, 15 april 2015 00:00

Fotoclub Optika heeft in samenwerking met
Heemhuis  H.N.Ouwerling Deurne een
expositie samengesteld met de titel

" Toen en Nu".

Deze expositie is tot en met 15 mei 2015 te zien in het
Gemeentehuis van Deurne.

Oud en nieuw, de vooruitgang.

DeurneWiki heeft uit haar omvangrijke verzameling een vijftigtal historische foto’s geselecteerd van straatbeelden in Deurne. Samen geven zij een mooi totaalbeeld van “vroeger”, Deurne zoals het was.

Met deze beelden zijn enkele leden van fotoclub Optika aan de slag gegaan om dezelfde plekken op te zoeken en deze opnieuw vast te leggen in de huidige situatie. Soms was de oude situatie nog terug te zien in gebouwen en wegen, maar vaak was het een ware zoektocht naar de plek waar niets meer van over is gebleven. Oude kadastrale kaarten werden ingezet om de juiste plek terug te vinden.

Zo is deze expositie tot stand gekomen met vijftig maal de oude en nieuwe situatie onder elkaar in een lijst. Zichtbaar wordt zo wat de afgelopen decennia in Deurne is veranderd maar ook is verdwenen, de vooruitgang ? Of missen we een stukje historisch erfgoed ?
Fotoclub 'OPTIKA' is opgericht in november 1976. Naast de kern van 20 leden zijn 40 mensen bezig in de vervolggroepen en 20 mensen met de basiscursus.

Daarbij staat de digitale fotografie met beeldbewerking centraal.

Tijdens de clubavonden worden leerzame ervaringen uitgewisseld. Daarbij gaat het, naast de techniek, vooral om de inhoud van de gepresenteerde foto's.

De periode tussen de clubavonden wordt besteed aan het in praktijk brengen van de opgedane kennis, alleen of in groepsverband.

In samenwerking met andere kunstvormen of maatschappelijke thema’s creëren we mogelijkheden om te exposeren. Hieruit zijn in de afgelopen jaren een groot aantal succesvolle projecten gerealiseerd.

Met de populariteit van de digitale camera is ook de belangstelling voor de fotografie erg groot. Fotoclub Optika speelt hierop in met haar cursusaanbod.

 

 

 

 

 


 

 

 

Laatst aangepast op zondag, 20 december 2015 14:39
 
Bondsfotowedstrijd 2015 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 24 maart 2015 00:00

Met de deelname aan wedstrijden wordt niet alleen het eigen werk in een breder kader besproken maar deelname geeft ook aan de clubleden een extra stimulans. In clubverband wordt een doorsnede van het fotowerk van de leden geselecteerd en gereedgemaakt voor de inzending.

Voor de BondsFotoWedstrijd 2015 eindigde de inzending van Optika op een mooie 32e plaats !!

De jury gaf voor het totaal van inzendingen het volgende oordeel bij de Bondsfotowedstrijd 2015::

Uit het Juryrapport Bondsfotowedstrijd 2015
Liefst 188 fotoseries waren er ingeleverd ...Elke fotoclub heeft zijn eigen signatuur en dat zag je terug in de collecties. ..Veel clubinzendingen waren divers van onderwerp, een enkeling had voor een thema gekozen. 
Sommige onderwerpen blijken populair in de amateurfotografie. Zo kwamen de Zeelandbrug, de Erasmusbrug, de nieuwe Rotterdamse Markthal en trappenhuizen regelmatig voorbij. Ook was er een ruim aanbod aan portretten, macrofoto’s, dubbelbeelden en reflecties. Daarentegen waren er weinig naakten, journalistieke foto’s en studio-opnamen. Zwart-wit en kleur deden niet voor elkaar onder.
Er waren veel foto’s die met wat extra aandacht een stuk beter hadden kunnen worden..... Veel foto’s misten ook inhoud en bleven hangen in vormstudies en esthetiek.
Ondanks die kritische noten viel er toch zeker ook heel veel te genieten. Intrigerende droombeelden, subtiele sfeerbeelden, krachtige portretten, indrukwekkende verbeeldingen van gebeurtenissen en emoties. Foto’s die gezien mogen worden, foto’s die met veel aandacht, liefde en kennis van zaken zijn gemaakt, foto’s die inspireren.
Uiteindelijk vonden we vooral dat de individuele uitdrukking van een emotie het hoogste goed is in de amateurfotografie.

De jury:Tom Meerman Jan Nabuurs Monique de Zwart

 

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 24 maart 2015 20:45
 
Foto's bespreken in clubverband PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
woensdag, 12 november 2014 00:00

Fotobespreken - Opleidingen binnen fotoclub Optika

Om het kader binnen de fotoclub te verjongen en de kwaliteit ook op fotografisch gebied uit  te breiden hebben enkele leden deelgenomen aan de door het Rayon van de Fotobond  verzorgde cursus 'Fotobespreken'.

Bij de maandelijkse fotoavonden wordt de opgedane kennis direct in praktijk gebracht. De essentie van het foto's bespreken is op termijn de kwaliteit van de fotografie steeds verder te verbeteren en zo te komen van 'afbeelding tot verbeelding' .

Het centrale thema voor de cursus is ontleent aan het boek: “Over foto’s gesproken".

Wat zijn de valkuilen waar besprekers tegenaanlopen. Op welke wijze betrek je de fotografen bij het bespreken en moet elke foto wel het predicaat “een goede foto” krijgen. Wat kan je nog meer over foto’s vertellen?  Aan het tot z’n recht laten komen van foto’s, gaat een proces van bespreken vooraf. Hoe werkt dit proces eigenlijk en hoe maak je dit duidelijk aan je leden. Waarom kan een afgewezen foto toch een topper zijn?

De Fotobond heeft dit probleem onderkent en daarom een aantal initiatieven ontplooit om de inhoudelijke kwaliteit van de fotografie te verbeteren door ondermeer de cursus fotobespreken te ontwikkelen.

Mede door de bijdrage uit de Rabobank ClubkasCampagne is het voor Optika mogelijk verdere inhoudelijke vorming van de leden mogelijk te maken.

Tijdens onze clubavond van november kwam mentor Jan Kok namens de Fotobond de wijze van bespreken binnen Optika evalueren. Een boeiende en leerzame avond voor alle leden.

Laatst aangepast op woensdag, 12 november 2014 21:27
 
Fotouitstap Charleroi 2014 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
zondag, 15 juni 2014 08:16

Met regelmaat worden door leden van Optika in wisselende samenstelling fotografische uitstapjes gemaakt.

Zo werd in 2014 een bezoek gebracht aan de bijzondere stad Charleroi met haar oude verlaten fabrieksgebouwen, waar elk lid het eigen beeld in de chaos waarneemt. Een impressie.

Laatst aangepast op zondag, 15 juni 2014 08:27
 
Bondsfotowedstrijd 2014 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 22 februari 2014 00:00

 

Met de deelname aan wedstrijden wordt niet alleen het eigen werk in een breder kader besproken maar deelname geeft ook aan de clubleden een extra stimulans. In clubverband wordt een doorsnede van het fotowerk van de leden geselecteerd en gereedgemaakt voor de inzending.

Ook aan de wedstrijd 2014 nam Optika deel met een inzending met een bijzondere serie.

Met deze serie behaalde Optika tweemaal een bronzen sticker en een keurige 43e plaats bij de 186 clubinzendingen.

 

 

 

Laatst aangepast op zondag, 04 mei 2014 07:29
 
Reflections Expositie 2013 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 16 februari 2013 00:00

Expositie in De Nieuwenhof in Deurne

Fotoclub Optika exposeert van 30 september t/m 29 december 2013 in Zorgcentrum De Nieuwenhof in Deurne.

De titel van de expositie is “Reflections”, een zelfreflectie in serie. Iedere fotograaf heeft op zijn/haar wijze invulling gegeven  aan het thema.

Het resultaat is een grote verscheidenheid in stijlen en  onderwerpen.

Zorgcentrum De Nieuwenhof
Visser 2-4 Deurne

Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 20.00 uur.

Toegang gratis

Voor meer informatie over fotoclub Optika: www.optika.nl

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 05 november 2013 18:15
 


Pagina 3 van 5

joomla analytics

Error: Any articles to show