Exposities
Expositie in de Wieger: Deurne Eet PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door RK   
zondag, 20 mei 2018 20:22

 

Zondag 20 mei 2018  onze expositie met foto's over het thema Deurne viert Eten geopend in museum de Wieger. 
Lex van de Haterd, conservator van het museum lichte de tentoonstelling Tafelen, eten met je ogen en de wereld van Hendrik Wiegersma toe. Er was een speciaal dankwoord voor Mieke Knapen, die samen met de museumwerkgroep de tentoonstelling samengesteld heeft.

Daarna nam Roos Knijnenburg namens Fotoclub Optika het woord. Ze vertelde hoe de samenwerking met het museum en de expositie in de Wieger tot stand zijn gekomen.

We zijn vereerd en trots dat we in de Wieger mogen exposeren. En natuurlijk hopen we op een vruchtbare samenwerking met het museum de Wieger in de nabije toekomst!.

De expositie is nog te zien tot 7 september
Deze foto's zijn gemaakt door Martin Janssen

 

Contact

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
KvK: 410292473
Iban: NL 85 RABO 0170 861 309

De Wieger

Openingstijden

Van woensdag tot en met zondag van
12.00 tot 17.00 uur
2e Kerstdag
2e Paasdag
2e Pinksterdag
en Hemelvaartsdag ook geopend

Gesloten: 1 januari, carnavalszondag, -maandag en -dinsdag, Koningsdag en 24, 25 en 31 december

De Ateliers zijn geopend gedurende de activiteit
en tijdens de museumuren

De Wieger is geheel rolstoelvriendelijk

Laatst aangepast op dinsdag, 19 juni 2018 15:27
 
Overzichtstentoonstelling Rineke Dijkstra in De Pont Museum PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
maandag, 05 maart 2018 00:00

 

 

 

 

 

Rineke Dijkstra

overzichtstentoonstelling in Museum De Pont, Tilburg

10 mrt - 22 jul 2018

 

Rineke Dijkstra (Sittard 1959) verwierf in de jaren negentig internationale bekendheid met haar Strandportretten. Met deze ontroerende reeks foto’s vestigde zij haar reputatie als maker van portretten die de identiteit, kwetsbaarheid en waardigheid van de geportretteerden op onnavolgbare wijze in beeld brengen. Vorig jaar werd zij onderscheiden met de prestigieuze Hasselblad Award.

Dijkstra werkt het liefst in series waardoor verschillen en overeenkomsten tussen de geportretteerden en hun culturele achtergrond subtiel aan het licht treden. Zij maakt haar portretten met een technische camera op statief, een tijdrovend proces dat haar werkwijze bepaalt. Zij schept de voorwaarden en speelt met het licht dat natuurlijk lijkt maar toch net anders is. Ook de keuze van de figuren gebeurt zorgvuldig, maar tegelijk is er ruimte voor een zekere terloopsheid. De haarscherp gedetailleerde foto’s geven de toeschouwer bijna het idee oog in oog te staan met de geportretteerden. Tegelijk verliezen ze door het seriële karakter ook iets van hun individualiteit. Als kijker identificeer je je vooral met gevoelens die zij tonen, zoals verlegenheid of ongemak.

Het thema transformatie zit in verschillende series. Jongeren op de grens van volwassenheid op zoek naar hun identiteit. De aardige Franse jongen die in een paar jaar verandert in een stoere soldaat. Is hij dit of speelt hij een rol? Dit soort vragen intrigeert Dijkstra. Hoe waarheidsgetrouw een foto ook lijkt, de geportretteerde blijft ondoorgrondelijk. Wie verschuilt zich achter een masker en wie toont zijn ware gezicht? Deze worsteling wordt subtiel verbeeld in de video van Marianna, een tienjarige Russische ballerina die een dansje oefent. Bij elke nieuwe poging glimlacht ze zoals haar is ingeprent. Gaandeweg steken vermoeidheid en rebellie de kop op.

Haar tentoonstelling in De Pont werd georganiseerd in samenwerking met het Louisiana Museum in Denemarken.Rineke Dijkstra (Sittard 1959) verwierf in de jaren negentig internationale bekendheid met haar Strandportretten. Met deze ontroerende reeks foto’s vestigde zij haar reputatie als maker van portretten die de identiteit, kwetsbaarheid en waardigheid van de geportretteerden op onnavolgbare wijze in beeld brengijkstra werkt het liefst in series waardoor verschillen en overeenkomsten tussen de geportretteerden en hun

Laatst aangepast op maandag, 05 maart 2018 09:17
 


joomla analytics