Exposities
the beatles PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 01 februari 2019 00:00

Grootste privé fotocollectie van The Beatles

door

Omdat het in 2019 exact 55 jaar geleden is dat The Beatles Amsterdam bezochten is er ter gelegenheid van dit jubileum eind januari een expositie bij 5&33 Gallery in het art’otel in Amsterdam getiteld Unseen Beatles.

Foto van The Beatles met parasols als paraplu's dragend

Deze serie exclusieve foto’s van The Beatles behoort tot een van de grootste privécollecties Beatles-foto’s ter wereld en werd tussen 1964 en 1966 gemaakt door Robert Whitaker. Deze Britse popfotograaf reisde twee jaar lang met de legendarische band mee en was in die tijd de huisfotograaf van de ‘Fab Four’. Doordat de collectie te koop staat, is het waarschijnlijk de laatste kans om deze verzameling te bewonderen.

Het jaar 1964 was niet alleen het jaar van de bekende rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten en het optreden in Blokker, het was ook het jaar dat popfotograaf Robert Whitaker zich bij de groep voegde. Twee jaar lang volgde hij The Beatles over de hele wereld en kon zo unieke beelden maken. Niet alleen tijdens optredens, maar ook onderweg en in hun vrije tijd. Zo maakte hij ook foto’s van John Lennon met zijn toenmalige vrouw Cynthia en hun zoontje Julian.

Ook maakte hij bijzondere portretten, deed fotoshoots soms gewoon voor de gein en maakte publiciteitsmateriaal, zoals de beroemde cover voor het album Yesterday and Today. Whitaker deed ook veel met The Beatles in zijn studio aan Kings Road, waar ook Eric Clapton een studio had.

Ruim honderd foto's

Eigenaar van de collectie Ivo de Lange kende Whitaker persoonlijk. Hij heeft ruim honderd foto’s in bezit. Alle werken zijn persoonlijk gesigneerd door de in 2011 overleden fotograaf. Een van de topstukken is een foto waarop The Beatles bezig zijn met het kapot maken van piepschuim planken. De foto is ingelijst in ditzelfde piepschuim. Bovendien hebben de artiesten in deze lijst hun sigaretten uitgedrukt, welke er nog in zitten. Andere in het oog springende foto’s zijn onder andere The Butcher en All British Boy: John Lennon met een Britse vlag op zijn gezicht geschilderd.

portretfoto van The Beatles

Willem Verhoeven, general manager van art'otel amsterdam en 5&33 Gallery is bijzonder enthousiast over de Unseen Beatles expositie. “Het is een unieke collectie op een unieke locatie. Precies 55 jaar na hun enige bezoek, zijn The Beatles weer te zien in Amsterdam, dankzij deze zeer bijzondere collectie.”

Robert Whitaker

Doordat de collectie te koop staat, is het waarschijnlijk de laatste kans om de Unseen Beatles te zien. De Lange doet de foto's met pijn in zijn hart van de hand. “Het gaat om een bijzondere, historische tijdsopname van een van ’s werelds bekendste bands en een belangrijke periode in de popgeschiedenis. Whitaker was een briljant fotograaf en zijn werk laat een heel veelzijdige kant van John, Paul, George en Ringo zien. Hij was de enige fotograaf die zo dicht bij The Beatles kon komen en soms zelfs deel uitmaakte van hun privéleven. Hierdoor zijn het hele bijzondere, exclusieve foto’s geworden, waar hij echter nooit wat mee heeft gedaan. Hij is vergeten zichzelf beroemd te maken.”

foto van drie van de vier van The Beatles zingend met gitaren

Nadat de The Beatles in 1966 stopten met toeren, werd de samenwerking met Whitaker verbroken. In de jaren die volgden maakte Whitaker foto’s van andere artiesten en kunstenaars, onder wie Salvador Dalí en Mick Jagger. Later was hij actief als oorlogsfotograaf in onder meer Vietnam en Cambodja. In de jaren zeventig trok hij zich helemaal terug uit de fotografie en werd hij boer in het Engelse Sussex.

De tentoonstelling Unseen Beatles zal vanaf 24 januari zes weken lang te zien zijn in 5&33 Gallery in art’otel Amsterdam.

Laatst aangepast op vrijdag, 01 februari 2019 11:06
 
Pesten PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
donderdag, 03 januari 2019 00:00

 

 

 

 

Pesten

Steeds weer worden we geconfronteerd met verhalen over pesten: er wordt gepest op school, op straat, op het werk, op social media, tot in het verzorgingstehuis aan toe. Iedereen wil dat het pesten stopt, maar het gaat door. Fotografe Susan Leurs werd zelf als kind gepest. Toen ze in het onderwijs ging werken zag ze opnieuw de impact ervan. Ze wilde er iets tegen doen. In 2016 - inmiddels had ze het onderwijs verlaten - begon ze met het fotograferen en interviewen van mensen die gepest zijn. Meer en meer mensen hoorden van haar project en sloten zich aan. Ook de pesters zelf. Op dit moment heeft ze meer dan 100 mensen geportretteerd. En ze gaat door.

Susan Leurs, Amy

Susan Leurs, Amy

In 100 portretten en 10 verhalen geeft de tentoonstelling een beeld van de impact van pesten: wat doet het met mensen, welke invloed heeft het op hun leven? De blikken van sommige geportretteerden snijden door je ziel. Dikwijls gekwetst, soms gebroken, maar ook sterk en krachtig.

Met iedereen die voor haar lens komt heeft Susan eerst een lang gesprek. Daarna vraagt zij haar modellen zo natuurlijk mogelijk te poseren. Zonder make-up, zonder sieraden, zonder glimlach. Ze maakt de foto's analoog en alleen in zwart-wit. Deze analoge, tragere manier van werken brengt haar dichter bij de persoon, maar ook bij de inhoud van de serie.

Te vaak ziet de fotografe hoe ernstig pesten het leven van de slachtoffers kan beïnvloeden, zelfs lamleggen, gewoonweg ruïneren. Kinderen en jongeren die psychische problemen krijgen of hun pijn proberen te stillen met verslavingen. De verhalen van hen die zelfmoord pleegden omdat ze gepest werden zijn extreem schokkend. Andere pestslachtoffers komen er goed doorheen. Worden, zij het na een lange strijd, sterk en gelukkig. Soms vergeven ze. Vergeten doen ze het echter nooit. De pesters zelf nemen wat ze gedaan hebben vaak ook met zich mee, voelen wroeging en spijt.

Rond de tentoonstelling zijn workshops, lezingen en andere activiteiten met pesten als thema.

Zaterdag 5 januari, 14.30-15.15 uur (4-7jr), 15.30-16.30 uur (8-12jr)

Kinderyoga - Al spelend rustig worden en je lekkerder voelen.

Zaterdag 5 januari, 15.00-16.00 uur
Rondleiding door fotografe Susan Leurs. Susan vertelt zowel over haar manier van fotograferen en de technieken die ze gebruikt, als over wat de verhalen van de geportretteerden met haar deden.

Zaterdag 12 januari 13.30-14.30 uur (6-9 jr), 15.00-16.00 uur (10-12jr)
Weerbaarheid kinderworkshops: Ik laat me niet op mijn kop zitten.

Zondag 20 januari, 13.15-16.45 uur
Fotoshoot door Susan Leurs. Ben je zelf gepest, of was je pester, en wil je deelnemen aan het project van Susan Leurs? Vandaag maakt zij jouw portret!

Zaterdag 9 februari, 13.30-15.00 uur
Sta Sterk - weerbaarheidsworkshop voor volwassenen.

Dinsdag 19 februari, 19.00-22.00 uur
Samen sterk tegen pesten - informatieavond & workshops voor ouders en professionals ism de Stichting Omgaan met Pesten, Centrum voor Jeugd en Gezin en Kanjerkraan.

Zondag 24 februari, 15.00u - 16.00 uur
A tour in English by Susan Leurs.

Voor alle activiteiten dient u zich aan te melden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. of 043-3505600.

2 december 2018 - 24 februari 2019

Centre Céramique
Avenue Céramique 50
6221 KV Maastricht
043-3505600
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
www.centreceramique.nl
@centreceramique (twitter)
Centre Céramique is geopend op dinsdag van 9.00-21.00 uur, woensdag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. In juli en augustus is Centre Céramique op zondag gesloten.

Er is werk te zien van
Susan Leurs

Laatst aangepast op donderdag, 03 januari 2019 03:37
 


joomla analytics