top of page
 In het nieuws..... 
12 april 2024: Expositie Ger Dekker in 't Trefpunt Deurne:

Vanmiddag is in 't Trefpunt aan de Heuvelstraat in Deurne de expositie geopend "Architectuur met een knipoog". Bij deze expositie zijn 15 foto's van ons clublid Ger Dekker te zien samen met 10 archtectuur tekeningen van Leo Boers, voorzien met een humoristische tekst.

De tentoonstelling is te zien in april en mei op dinsdag t/m vrijdagmiddag van 13.30 tot 16 uur in 't Trefpunt in Deurne. Ingang aan het parkeerterrein bij de Action.

IMG-20240412-WA0004.jpg
8 Maart 2024: Fotobehang in het huis voor de samenleving Deurne:

In het vernieuwde Huis voor de Samenleving van gemeente Deurne is na de verbouwing de wand op 11 plekken voorzien van fotobehang.

De voor het behang gebruikte foto’s zijn gemaakt door leden van fotoclub Optika in opdracht van de gemeente. Er zijn foto’s te zien van de diverse karakteristieke plekken uit de kerkdorpen van onze gemeente.

Zo hangen er bijvoorbeeld foto’s van het klein kasteel in de Walsberg, de molen in Vlierden, de visvijver in de Zeilberg en het kanaal in Helenaveen. De nieuwe trouwzaal is rondom voorzien van behang met opvliegende wilde ganzen, gefotografeerd in het buitengebied van Liessel.

Op vrijdag 8 maart zijn we met een aantal leden van de fotoclub rondgeleid om het uiteindelijke resultaat te kunnen bekijken. We zijn de gemeente Deurne zeer erkentelijk voor de ons geboden kans en trots op het uiteindelijke resultaat!

_O8A7127.jpg
_O8A7143.jpg
10 Januari 2024: Expositie in de Nieuwenhof

In verzorgingshuis de Nieuwenhof is vanaf begin januari weer een half jaar de expositie van onze fotoclubleden. De thema's van de foto's zijn zeer divers, waardoor het een afwiselende tentoonstelling is van ruim 40 foto's. Voor elk wat wils!

De foto's zijn elke dag te bezichtigen tot 19.30 uur in verzorgingshuis de Nieuwenhof, Visser 4 in Deurne.

IMG-20240109-WA0004.jpg
420475054_344013781887746_7809897423534636688_n.jpg
24 september 2023: Cultuurfestival Deurne.

Op 24 september was het Cultuurfestival in het centrum van Deurne.

Meer dan 35 bezoekers hebben deelgenomen aan de totstandkoming van een grote fotocollage onder begeleiding van drie enthousiaste leden van fotoclub Optika.

Aan de bezoekers werd gevraagd om een eigen stilleven te  creëren met de materialen die op tafel lagen en dit vervolgens met mobiel te fotograferen. 

Jong en oud hebben hier zeer creatief en fantasierijk aan deelgenomen, hetgeen heeft geresulteerd in een grote verscheidenheid aan foto's.

Van deze foto's is deze mooie fotocollage gemaakt.

"Wij wilden laten zien en ervaren dat fotograferen heel klein kan beginnen maar dat het een mooie hobby is waar je veel eigenheid en creativiteit in kwijt kan. 

Het is zoveel meer dan alleen op het knopje drukken".

19 augustus 2023: FOTOFESTIVAL OVERPELT, LENS OP DE MENS.

Vandaag zijn we met de fotoclub naar het Fotofestival in Overpelt geweest. Het is sowieso leuk om samen naar foto's te kijken, maar we hebben ook echt prachtige beelden gezien.

De foto's over de oorlog in Oekraïne in de oude technische school hakten erin bij ons allen, die kwamen hard binnen. Maar we hebben verder ook veel mooie foto's gezien waarbij de mens centraal stond in al zijn verschijningsvormen.

De regenbuien hebben ons niet tegengehouden vandaag, het was zeer de moeite waard!

_O8A9687.jpg
ALVAST LEUK NIEUWS VOOR HET NAJAAR:
Twee leden van fotoclub Optika zijn te zien bij fotoexpositie de Goeikes in Helmond:

 

Na een tussenpauze van 3 jaar start op 19 mei a.s. het derde Goeikes Fotofestival. Het thema is dit keer ‘Achter de Schermen’. Daarvoor werden 11 gepassioneerde fotografen een jaar lang begeleid in het maken van een eigen serie en werden workshops gegeven aan 20 Helmondse grootmoeders en -vaders, bijna 100 leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs en 4 Oekraïense vluchtelingen. Ook laten 6 (oud-)studenten van NAvB en Koning Willem I-college hun afstudeerwerk zien en worden er foto’s getoond van instagramsensatie Kenny Deuss (@onadventurewithdad) en journalist Mark van Wonderen. Foto’s met een verhaal

 

Tijdens fotofestival Goeikes zijn 23 bijzondere fotoseries te zien in het centrum van de stad. Van een serie over leven met dementie en mannen in vrouwenkleren tot een regenboog bestaande uit bijna 700 foto’s en dronebeelden van duurzaamheidsprojecten in Nederland. Een van de meest opvallende series voor deze editie komt van Els Berghout. Zij fotografeerde verschillende ouders in de eerste uren nadat zij hun ongeboren kind verloren. Een aantal van deze ouders delen via Goeikes de liefde voor hun stil geboren baby. In een andere serie laat Julia Bogachova foto’s zien van haar dochter Maria. De Oekraïense vluchtelinge fotografeerde 2 jaar lang een onbezorgd kind: zowel in Oekraïne als in Nederland. Wie naar de foto’s kijkt zou niet denken dat er op de achtergrond een oorlog gaande is. Maria krijgt daar zo min mogelijk van mee. Julia probeert dat zo lang mogelijk zo te houden.

 

Op een vrolijkere noot delen 20 Helmondse oma’s en opa’s hun beste gerechten voor de serie Achter Grootmoeders Keukendeur. Onder begeleiding fotografeerden de 75-plussers de ingrediënten en verzamelden de recepten. Het resultaat is vanaf 19 mei te zien in de Kasteeltuin, maar wordt ook gebundeld in een kookboek dat op 20 mei uitkomt. Programma Het fotofestival is van 19 mei tot en met 25 juni te zien op het Piet Blomplein, in de Kasteeltuin en in de Bibliotheek. De officiële opening vindt plaats op 21 mei in Post#5700 aan de Watermolenwal te Helmond. Kaartjes daarvoor zijn te koop via de website van Goeikes. Daar kun je je ook inschrijven voor diverse workshops en lezingen die gedurende de festivalperiode plaats zullen vinden.

 

Meest laagdrempelige fotofestival van Nederland Na de edities ‘Helmonders in Beeld’ (2018) en ‘Het Jaar van Lucas Gassel’ (2020) besloot Stichting Goeikes flink uit te breiden. Het team, dat voorheen voornamelijk bestond uit fotograaf en oud-stadskunstenaar Tahné Kleijn, werd uitgebreid met docent Bram Verhees, architect Frank van de Loo en vormgeefster Tessa Kuipers. Samen spraken zij de ambitie uit om Goeikes uit te laten groeien tot het meest laagdrempelige fotofestival van Nederland. De 4 locaties van Goeikes zijn dan ook gratis te bezoeken en tijdens het festival worden er workshops en lezingen aangeboden voor slechts € 3,50 inclusief een consumptie. Daarnaast is de luxe catalogus met 160 pagina’s aan prachtige kleurenfoto’s te koop voor € 21,95 op verschillende verkooppunten in de stad.

 

Goeikes: Achter de Schermen wordt mede mogelijk gemaakt door toekenningen van o.a. Impulsgelden (Kunstloc), VSB Fonds, Gemeente Helmond, Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Workshop Splash.jpg
Eerste Workshop Stilleven, 28 maart 2023

Afgelopen dinsdag is bij Fotoclub Optika de eerste van de 3 workshops door Tahné Kleijn gegeven. Het was de workshop stilleven.

Eerst werd de groep aan de hand van voorbeelden van schilders uit het verleden (o.a. Jan Steen) uitgelegd, waar je op moet letten om een spannend stilleven samen te stellen. Daarna werd iedereen aan het werk gezet om de juiste composite met eigen materialen te maken. Toen dat in orde was, werd er de uiteindelijke foto gemaakt. De resultaten zijn natuurlijk pas thusi goed zichtbaar geworden, maar bij deze een sfeerimpressie van de avond. Het was leerzaam en gezellig!

Over een maand is onze tweede avond uit de serie op dinsdag 25 april. Die avond gaat over SPLASHfotografie. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, maar wacht niet te lang met het opgeven hiervoor. Vol is Vol.

Opgeven bij Theo Welten: telefoon: 06-53463699 / theo.welten@kpnplanet.nl.

230328 workshop stilleven 003.jpg
230328 workshop stilleven 001.jpg
230328 workshop stilleven 006.jpg

DAT IS LEUK NIEUWS!

Wij zijn op zoek naar nieuwe leden.

Omdat het misschien leuk is om ons eerst wat te leren kennen, hebben we een drietal workshops georganiseerd waar ook anderen aan mee kunnen doen.

Je geeft je op voor een leerzame workshop én je leert meteen onze leden op een informele manier kennen.

De eerste workshop is op disndag 28 maart en gaat over het maken van een stilleven. Onze 'juf'van deze avond is Tahné Kleijn, bekend fotograaf uit Helmond. Aanmelden via Theo Welten:

telefoonnummer 06-53463699 of via theo.welten@kpnplanet.nl

Zien we jullie dan ook?

Expositie in de Nieuwenhof 2023:

19 januari 2023: expositie in De Nieuwenhof.

Vanmorgen is er een begin gemaakt voor de expositie van fotoclub Optika in het verzorginscentrum de Nieuwenhof Visser 4 in Deurne. Omdat er niet voldoende hangers aanwezig waren, zijn nog niet alle foto's opgehangen. We zijn dus nog niet compleet, maar hopelijk volgende week wel. Dan is er weer veel moois te zien van onze leden.

De expositie  is dagelijks te zien tot 19.30 uur onder andere in het atrium van de Nieuwenhof en duurt tot half juni 2023.

IMG-20230119-WA0004.jpg
IMG-20230119-WA0003.jpg

25 oktober 2022: uitslag Foto Individueel.

Roos Knijnenburg heeft voor twee van haar foto's een bronzen onderscheiding ontvangen in het kader van Foto Individueel, een wedstrijd van de landelijke Fotobond. Beide foto's zijn inmiddels opgenomen in onze "eregalerij".

26-28 augustus 2022: Openlucht Filmfestival Nacht van het Witte Doek. 

Ook dit jaar heeft Optika op verzoek van de organisatie een bijdrage geleverd aan de Nacht van het Witte Doek. Roos Knijnenburg, Martin Janssen, Theo Welten en Peter Lucassen hebben foto's gemaakt van een groot aantal filmvoorstellingen op uiteenlopende locaties en van allerlei randactiviteiten. Voor het bekijken van de foto's verwijzen we naar de website van het festival: http://www.nachtvanhetwittedoek.nl

NVHWD.jpg

10 juli 2022: Leefstijlmarkt Deurne.

Op zondag 10 juli 2022 vond op initiatief van Leef Deurne in het Cultureel Centrum een leefstijlmarkt plaats. Leef Deurne wil volwassenen inspireren over de mogelijkheden in Deurne voor een gezonde leefstijl. Vandaar het initiatief om een informatiemarkt te organiseren gericht op ontspanning, beweging en voeding. Fotoclub Optika was daarbij ook vertegenwoordigd (zie foto).

LEEFSTIJLMARKT.jpg

3 juli 2022: try-out van voorstelling Droomland.

De stichting ORO is bezig met de voorbereiding van "Droomland", een theatershow uitgevoerd door cliënten van de stichting. De officiële voorstelling is op 9 oktober 2022. Maar de eerste try-out heeft op 3 juli plaatsgehad. Op verzoek van ORO hebben twee fotografen van Optika foto's gemaakt (Rosemary Sek en Roos Knijnenburg). Een aantal van hun foto's worden van 10 juli tot 9 oktober 2022 tentoongesteld in de Wieger, als onderdeel van een mini-expositie over Droomland.

ORO.jpg

15 mei 2022: Castle Rally Deurne.

Op zondag 15 mei 2022 is de eerste Castle Rally Deurne gehouden. Deze rally was een initiatief van een aantal autoliefhebbers van Lionsclub Deurne, in samenwerking met de Deurnese Oldtimer Club en Heemkundekring H.N. Ouwerling. Het is de bedoeling om dit evenement periodiek te gaan organiseren, telkens met een ander thema. Dit jaar was het thema: Deurne 1300. Als fotoclub hebben wij graag ja gezegd op het verzoek om de eerste Castle Rally in foto's vast te leggen. Roos Knijnenburg en Theo Welten hebben daar uitvoering aan gegeven.

Castle Rally Deurne TW-76.jpg

12 januari 2022: expositie in de Nieuwenhof.

In 2021 heeft Marlon Tielemans (zie foto) 13 panelen gemaakt met afbeeldingen en teksten van de 13 Deurnese families waarvan de familienamen het meest voorkomen in het bevolkingsregister van Deurne. Optika heeft aan dat project een bijdrage geleverd door van elke familie een foto te maken. Daarbij werd de voorwaarde gesteld dat de personen op de foto in 2021 op enig moment samen 100 jaar zouden zijn. In het kader van "Deurne 1300" zijn deze panelen vorig jaar al een aantal maanden bij museum De Wieger tentoongesteld. Vandaag hebben wij de panelen overgebracht naar het atrium van zorgcentrum De Nieuwenhof. Daar is de expositie tot 30 juni 2022 dagelijks te bezichtigen tot acht uur 's-avonds. 

IMG_0907.jpg

13 juli 2021: we gaan weer van start.

Vanavond hebben we de eerste bijeenkomst van dit jaar georganiseerd. Het was tijd voor de uitgestelde jaarvergadering, maar ook voor de afsluiting van het seizoen en het afscheid van twee trouwe leden Frans Klaus en onze oprichter Marius van Deursen. We hebben hun met een lekker wijntje bedankt voor alles wat ze ingebracht hebben gedurende al die mooie jaren. Bedankt heren!

Daarnaast hebben we gekeken naar de foto's die we voor het project Deurne 1300 met Marlon Tielemans gemaakt hebben. De foto's zijn deze zomer zichtbaar bij museum de Wieger, het CCD en in de etalage van het VVV Deurne. Een ontzettend leuk project om samen aan te werken. Dus ga vooral een keertje kijken. Woensdagmiddag is museum de Wieger daarvoor gratis toegankelijk gemaakt

En daarna moest er veel bijgepraat worden....

Tot na de vakantie, met hopelijk weer veel mooie plaatjes!

2021-07-13 (1).jpg
2021-07-13 (3).jpg
2021-07-13 (5).jpg
2021-07-13 (2).jpg
2021-07-13 (4).jpg

30 mei 2021: opening expositie in de Willibrorduskerk.

Zondag 30 mei 2021 was de officiële onthulling van het Tapijt van Deurne in de St. Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. Voor deze expositie is er door 8 dames bijna 3 jaar geborduurd aan een wandkleed over de geschiedenis van Deurne.

Tijdens de expositie zijn er ook 7 foto's van de Heemkundekring te zien. Verder heeft Fotoclub Optika 8 foto's gemaakt met als thema "Deurne richting de toekomst". De tentoonstelling is aangevuld met voorwerpen als de gouden helm en een oude DAF.

 

Het is dus zeer de moeite waard om een keer te gaan kijken!

Openingstijden van de kerk: zondag tot en met vrijdag tussen 14 en 16 uur. De expositie is te zien tot oktober 2021.

210530 Deurne 1300 in de kerk 011.jpg
2.jpg
210530 Deurne 1300 in de kerk 039.jpg
_M8A1371.jpg
210530 Deurne 1300 in de kerk 021.jpg
210530 Deurne 1300 in de kerk 025.jpg
_M8A1434.jpg
210530 Deurne 1300 in de kerk 023.jpg
1.jpg

18 mei 2021: Martin Janssen in Bondsmeesterklasse.

Op 18 mei 2021 heeft Martin Janssen met onderstaande serie de Bondsmeesterklasse behaald. Van de 18 inzendingen die na de 2e selectieronde overbleven, was Martin 1 van de 3 die de klasse gehaald heeft. 

Van Harte Gefeliciteerd. een topprestatie!

BMK serie totaal verkleind.jpg

Maart 2021: uitslag Foto Online

Roos Knijnenburg is bij de eerste editie van Foto Online 2021 in de prijzen gevallen met deze foto van Joan. Ze kreeg hiervoor een bronzen sticker .

Van Harte Gefeliciteerd!

4-2.jpg

26 februari 2021: OPENING TIJDLIJN DEURNE 1300

Met het hijsen van de vlag door burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne is vanmiddag het jaarthema van het Palet van de Peel DEURNE 1300 officieel geopend.

Ook de Tijdlijn, een buitenexpositie met foto's en informatie van rijks- en gemeentelijke monumenten met hun bewoners ging hiermee van start. De foto's zijn het afgelopen jaar gemaakt door leden van fotoclub Optika.

De eerste folder met wandelroute langs de foto's werd door Conny Heldens van het VVV uitgereikt aan de nieuwe burgemeester van Deurne Greet Buter. De folder is vanaf vandaag af te halen bij IJssalon Italia op de Markt en bij de Foka Deurne aan de Kerkstraat.

Deze expositie is een initiatief van Fotoclub Optika, Centrummanagement Deurne en VVV Deurne onder de vlag van Deurne Palet van de Peel.

De tijdlijn is mede mogelijk gemaakt door Spiegel Crossmedia Communicatie en Quickprint.

_M8A0041.jpg
_M8A0069.jpg
_M8A0086.jpg

December 2020: Uitslag Foto Online.

Roos heeft zilver gehaald bij Foto online van de Fotobond,

met een foto van Joan.

Van Harte Gefeliciteerd, Roos!!

Een mooie prestatie.

Roos Zilver foto online 2020.jpg

Juli 2020: Onze verhuizing.

Fotoclub Optika is verhuisd naar het oude sponsorhome van SV Deurne op het sportpark de Kranenmortel.

Een mooie locatie met meer ruimte, betere toegankelijkheid en mogelijkheden voor de toekomst.

We zijn SV Deurne enorm dankbaar voor hun gastvrijheid en zien duidelijk wederzijdse meerwaarde.

SV Deurne-Fotoclub Optika.jpg

Juni 2020: Foto Regionaal.

Van de 8 series die gekozen zijn bij FotoRegionaal in de regio zuid-oost zijn er 2 serie's van onze club die doorgaan naar FotoNationaal, namelijk de serie Pan-demie van Marije Zuidweg en de bunkerserie van Jos van Hal.

bottom of page